Tips tips tips - podcasts, Internationale Vrouwendag en een heel vers nieuwtje!
Er zijn een paar leuke dingen gebeurd deze week. Ik neem je even mee.
Het was gister natuurlijk Internationale Vrouwendag. Een hele belangrijke dag, om all the obvious reasons, en vooral een dag die ik probeer door te trekken in het hele jaar. Want er gaat nog veel te veel mis, en we zijn - als vrouwen, maar eigenlijk als samenleving - daar veel te weinig boos over.
De eerste tip die ik in dat kader met je wil delen is de podcast Old Girls Network van Doortje Smithuijsen, en dan in het bijzonder de aflevering met Sophie van Gool - econoom, columnist en schrijver van het boek Waarom vrouwen minder verdienen. Steengoede aflevering. Iedereen die nog beweerd dat het glazen plafond niet bestaat piept na deze aflevering - of het lezen van haar boek - wel anders. Vergeet ook niet te luisteren naar de andere afleveringen. Mijn persoonlijke favorieten zijn die met Sunny Bergman en Beatrijs Smulders. Doortje heeft ook een nieuwsbrief hier op Substack → Tien Dingen.
Een andere tip is haar boek Kapitalisme is seksisme, en dan in het bijzonder de VSR: Voorheen Schaamteloos Randstedelijk aflevering daarover (op Podimo zonder advertenties achter de betaalmuur, gratis op Spotify). In alle eerlijkheid; haar boek is net uit en ik heb het nog niet gelezen. De podcast daarentegen - en het feit dat Kapitalisme is seksisme al op nummer 14 staat in de bestsellerlijst (op moment van schrijven) - zegt volgens mij genoeg.
Koop boeken altijd bij je lokale boekhandel!
Dan kwam deze week de 6e aflevering van mijn podcast Circular Textile Stories uit. Vanzelfsprekend een vrouw deze week, maar dit seizoen an sich wordt door vrouwen gedomineerd. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat niet bewust heb gedaan. Tegelijk hoef ik er ook geen moeite voor te doen. Er werken heel veel vrouwen aan deze - duurzame, circulaire, regeneratieve - kant van de industrie, die allemaal keihard werken om de verhalen te vertellen, bewustwording en transparantie te creëren, en de bedrijven te bouwen waar we in de toekomst echt mee verder kunnen. (Check ook zeker de gesprekken uit seizoen I met Annemieke Koster van Enschede Textielstad, Klaske Kruk van Circularities en Willa Stoutenbeek van W.Green.)
Aflevering 6 is een gesprek met Niki de Schryver, founder van platform COSH! - Sustainable Shopping Made Easy. Een platform - de naam zegt het al - dat het voor consumenten makkelijker maakt om duurzame kledingkeuzes te maken. Aan de achterkant is het een data gedreven scale-up waarmee ze enorm veel inzicht en transparantie creëert. Ze screenen merken, en dat geeft de consument veel inzicht, maar ook de merken zelf. En daar beginnen ze nu de effecten van te zien. Door de omvang van COSH! nemen merken hun objectieve screenings heel serieus, en dat is goed nieuws voor de hele keten.
Niki weet precies wat ze aan het doen is en waar ze het over heeft. Ik ben elke keer als ik haar zie spreken weer enorm onder de indruk. Een waanzinnig voorbeeld van vrouwelijk ondernemerschap, en iemand die ondertussen de wereld van mode en textiel inzichtelijker, transparanter en daarmee beter maakt.
De andere vrouwen die ik sprak voor dit seizoen zijn Sina Steidenger, circulair denim designer, Rachel Castillo, human rights expert, Kimberley van der Wal, CEO van Wolkat en Roosmarie Ruigrok van Clean & Unique. Komende weken lanceer ik nog drie afleveringen met drie fantastische vrouwen: Sarah Vandoorne, journalist en schrijver van het boek Kleerkastvasten, Joline Jolink, modeontwerper en ondernemer, en Claudia Angeli, voormalig duurzaam modeondernemer en expert op het gebied van regenerative economics.





Extra leuk dat mijn podcast, en in het bijzonder het gesprek met Roosmarie Ruigrok, is opgepikt door Fashion United Benelux.
Dan het leuke nieuwtje: mijn vorige nieuwsbrief - Wat het nieuwste huispak van een grote influencer en de Modefabriek met elkaar te maken hebben - heeft de influencer waar het om gaat bereikt. Ze heeft aangegeven in contact te willen komen, dus wordt vervolgd!
Als laatste iets heel anders, om gewoon blij van te worden. Vanochtend las ik in NRC een mooi interview met Eva Crutzen over haar nieuwe programma Bodem (vanaf maandag te zien op NPO 3). Daarin ging het over de pas overleden regisseur en actrice Wimie Wilhelm. En dat herinnerde mij aan een fantastisch interview met Wimie in de podcast Dit komt nooit meer goed, gemaakt door Roos Schlikker en Malou Holshuijsen. Ik heb hardop gelachen in mijn eentje, al twee keer :). Eva Crutzen zelf is ook een keer te gast, die aflevering is ook heerlijk. Tip voor je weekend!
Love,
Rosa